Hoe gebruik je het stappenplan

Het stappenplan vul je best niet in tussen de soep en de patatten. Start enkel als je bereid bent om tijd en energie te steken in het aanpakken van werkbaarheidsproblemen.

Je kan het stappenplan snel op eigen kracht invullen (20 à 30 minuten). Maar je kan er ook meer tijd voor nemen. Bijvoorbeeld om langer na te denken over bepaalde vragen, om zaken met collega’s te bespreken, om extra informatie op te zoeken,... Vergeet in elk geval niet dat je bij elke vraag kan doorklikken naar tips en informatie over hoe je het kan aanpakken. Nuttige info en fiches kan je gemakkelijk printen. Indien nodig kan je de gegevens ook tussentijds bewaren om op een later moment verder te werken.

Het stappenplan bestaat uit 4 stappen: kennen, kiezen, kopen en keuren. Elke stap heeft een verschillende doelstelling en duur. Een stap bestaat uit een aantal vragen waarop jij moet antwoorden, soms door het antwoord van je keuze aan te klikken, andere keren door zelf tekst in te vullen. Als je stoot op onduidelijkheden of niet goed weet hoe je een specifieke vraag kan beantwoorden, klik dan even door naar een ingevuld voorbeeld. Mogelijk kan dat je verder op weg helpen.

In principe hoef je niet te starten bij stap 1 en kan je elke stap afzonderlijk nemen. Maar voor de kwaliteit en volledigheid van jouw persoonlijke actieplan raden we toch sterk aan om te beginnen bij het begin en geen stappen over te slaan.

Vergeet aan het einde van de rit je plan van aanpak niet uit te printen. Zo kan je het meteen gebruiken tijdens het overleg met de werkgever.