Wat als de werkgever niet wil happen?

Elke werkgever heeft de macht om de werkbaarheid van de jobs van werknemers te beïnvloeden. Hij of zij beslist zelf of dit gebeurt en op welke manier. Er bestaat in België geen wetgeving die werkgevers verplicht om werkbaar werk te organiseren voor werknemers.

Soms verwijzen missie- en visieverklaringen van ondernemingen wel naar zaken die te maken hebben met werkbaar werk (bv. aandacht voor de professionaliteit van werknemers, passie en teamspirit; respect als basis voor het samenwerken; de meerwaarde van individuele verschillen en competenties, …). Maar in de praktijk behoort het organiseren van werkbaar werk voor werknemers zelden tot de kernactiviteiten van een ondernemer. Andere zaken zijn vaak belangrijker: de financieel-economische situatie van de onderneming, het klanten- of patiëntenbestand, de positie ten opzichte van concurrenten, de planning en organisatie van het werk, …
Daarom is het als werknemersvertegenwoordiger belangrijk om je tijdens je pleidooi over werkbaar werk uitdrukkelijk te richten op de gevoeligheden en belangen van je werkgever. En dat is maatwerk. Afhankelijk van jullie voorgeschiedenis, bedrijfscultuur en zelfs van de persoonlijkheid van de werkgever zal je aanpak anders zijn, zal je andere argumenten hanteren of zal je andere partnerschappen aangaan. En dit alles met een stevige dosis wilskracht en geduld.

In elk geval: hoe sterker je dossier, hoe meer kans op slagen!

Ga naar het stappenplan werkbaar werk

(<<) vorige situatie    |   volgende situatie(>>)

Wat als … de werkgever niet wil happen?