Varieer in je aanpak maar blijf doelgericht, open, eerlijk en respectvol.

  • Hou je doel voor ogen en laat je niet afleiden. Blijf jezelf en je ideeën trouw.
  • Beschouw ieders mening als gelijkwaardig. Ook die van jou. Laat je niet afschrikken door mensen met een ongelijke positie of status.
  • Trek je op aan het idee dat je een zinvol en lovenswaardig initiatief onderneemt. Laat je eigenwaarde of zelfrespect in geen geval aantasten door onrespectvol gedrag van anderen.
Je engageert je om de werkbaarheid van jobs in de onderneming te verbeteren. Het feit dat je dit doet is zinvol en lovenswaardig. Velen klagen er over, weinigen doen er iets aan. Maar hoe men het ook draait of keert: het is slechts door de inzet en motivatie van mensen als jij dat er verbetering zal komen. Je mag dus terecht trots zijn op jouw eervolle poging om verandering te realiseren. Het geduld dat je aan de dag legt, de weloverwogen manier waarop je het aanpakt en de kennis die je bezit, verdient respect. Ongeacht wat anderen hierover denken of zeggen. Klop je zelf gerust eens op de borst. Je verdient het.

Als je jouw voorstel naar de praktijk wil omzetten, zal je ongetwijfeld in contact komen met mensen die een andere positie dan jij bekleden: mensen die meer of minder verdienen, die langer of minder lang studeerden, die een betere of slechtere job hebben, … Ongelijkheid tussen mensen kan soms oncomfortabel aanvoelen en een eerlijk gesprek bemoeilijken. Maar laat je niet imponeren.

Doe moeite om naar ieders mening te luisteren en beschouw alle meningen als gelijkwaardig aan elkaar. Wat een algemeen directeur denkt over de werkdruk bij het personeel is bijvoorbeeld niet meer of minder waard dan jouw mening of die van de onderhoudsman of -vrouw. Ga zoveel mogelijk in dialoog met deze mensen. Het kan jouw kijk op de zaak enkel maar ten goede komen. Wie weet vind je medestanders die jouw zaak mee willen bepleiten.
“Om als serieuze gesprekspartner te worden erkend, moet je bij de pinken blijven. Je mag tijdens het gesprek het hoofdthema niet uit het oog verliezen. En je moet zelf op het onderwerp terug komen als ze proberen af te dwalen.”     
 Het kan gebeuren dat je je in gesprekken niet gerespecteerd voelt. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Laat je zeker niet verleiden om je anders voor te doen dan wie je bent. Bijvoorbeeld door chique woorden te gebruiken waarvan je de betekenis eigenlijk niet kent. Of door zelf respectloos uit de hoek te komen. Ga voor je doel en laat je niet afleiden door bijzaken of trucs.
Wees correct en standvastig. Blijf jezelf en je ideeën trouw. Wees duidelijk over wie je bent en waar je voor staat. Op lange termijn zal dat door je gesprekspartners in dank worden afgenomen. Hou vol. En trek je op aan het idee dat je een zinvol en lovenswaardig initiatief onderneemt. Laat je eigenwaarde of zelfrespect in geen geval aantasten door onrespectvol gedrag van anderen.